7 Mart 2017 Salı


MACRO ÇEKİM YAPMAK

 


  Macro fotoğraf çekmek,  hevesli ve yeni başlamış arkadaşların ilgi odağıdır. Gördükleri fotoğrafları çok severler ve kolay olduğunu düşünürler. Her yerde çekebilecek bir çiçek bulunabilir ne de olsa. İşin içine girildiğinde biraz sabır, biraz da para gerektirdiği anlaşılır nihayetinde. Detay severlerin göz bebeğidir macro. Gözle farkedemediğiniz detayları gün yüzüne çıkartmaktır.

 

Macro çekerken nelere dikkat ederiz

 Macro lenslerin alan derinliği çok küçüktür. Küçük bir arıyı, küçük bir çiçeği bile kopmle net çekemezsiniz. Bunu bertaraf etmek için, bazı macrocular diyaframı kısmayı (f16-f22 gibi)  çözüm yolu olarak görürler. Bu çözümün handikapları olduğunu unutmamak gerekir. Işık kırılmasının olacağını, netlikten  taviz vereceğinizi bilmek gerekir. Macroda netliğin, detayları ortaya koymak için önemli olduğu kesindir.

 Açık havada çekim yapıldığı gibi, dış hava şartlarından etkilenmemek için iç mekanlarda macro çekmek daha avantajlıdır. Rüzgarın salladığı çiçeğin detaylarını net çekmek çok zordur. Bunun yanında tripod kullanmak  ve hızlı enstantene olsa bile denklanşöre direk basmamak gerekir. Makineniz tripod da sabit olsa dahi denklanşöre basıldığında titreme olacaktır. Kesinlikle uzaktan kumanda kullanmalısınız. Yoksa, makinenizin zamanlayıcısıyla çekim yapmanız gerekir.

 Macro çekimlerde ışığın önemi çok daha yüksektir. Flaş kullanmak, özellikle dengeli ışık için ring flaş kullanmak size  ve fotoğrafınıza çok büyük değerler katacaktır.

 Yazıya başlarken macronun sabır ve para gerektirdiğini söylemiştim. Macro lensler yapısı gereği gerçekten pahalı lenslerdir. Ringflaş, kalitesine göre değişsede, fiyat araştırmasından sonra pahalılık konusunda bana hak vereceksiniz mutlaka. Peki ucuza macro çekilemezmi soruları kulağıma geliyor sanki. 18-50 mm.gibi ucuz bir kit lensi, yine çok ucuza bulabileceğiniz ters bağlantı aparatıyla makinenize ters bağlayarak güzel çekimler yapabilirsiniz. Bu tekniği  gerçekten çok başarılı uygulayan arkadaşlar var.

 Artık kendizi detayların cazibesine bırakabilirsiniz. Daha fazla bilgi için, benimde takip ettiğim, hem teknik hemde uygulamada başarılı bir siteyi sizede tavsiye  ederim. http://makrodunyasi.com/

 Işığınız bol olsun.

6 Mart 2017 Pazartesi




FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ



 

Zoom-in / Zoom-out Tekniği: Sabit bir nesneyi çekmek için, denklanşöre basıldığı anda objektifin içeri veya dışarı çevrilmesi ile yapılan bir tekniktir. Bu teknik uygulanırken, enstantene değeri 1/60, 1/30 ve daha altı olmalıdır. Çünkü objektifi çevirebilecek zamana ihtiyaç olmasındandır. Tripod kullanmak gerekliliktir.   Örnek çekimler aşağıdadır.                                                

 




Fotoğraf internetden alıntıdır.

Pan Tekniği: Hareketli  bir nesneyi çekerken, hareket efektini verebilmek için, 1/30 veya 1/60 gibi enstantene değeri ile nesne gelirken kamera ile takip etmeye başlayıp, tam kamera karşısına geldiğinde denklanşöre basarak, nesne giderken kamera ile takip etmeye devam ederek uygulanan tekniktir. Netleme nesnenin net görünmesi istediğiniz bölgesine yapılır. Örnek çekimler aşağıdadır.





 

Uzun pozlama: Karanlık bir ortamda ışığı toplayıp sensöre aktarmak için enstantene hızını 30 sn. veye daha fazlasını ayarlayarak, mecburen tripod kullanarak fotoğrafı çekmektir.  Uzun pozlama, gece şehir manzarası veya yıldızları çekmek için kullanılmaz sadece. Gündüz saatlerinde de ND filitre kullanarak akan suyu tül gibi görünmesi için de kullanabilirsiniz. Örnek çekimler aşağıdadır.

 

 





1 Mart 2017 Çarşamba

Objektif Kısaltmalarının Anlamları

              OBJEKTİF KISALTMALARININ ANLAMLARI


    Nikon Objektif Kısaltmaları


AF: "Auto Focus" kelimelerinin kısaltılmışıdır. Makine içerisinde bulunan, netliği yapan motor ile çalışan objektif olduğunu belirtir.

AF-S: "Auto Focus Silent" (Sessiz Auto Focus) anlamına gelir. İçerisinde ultrasonic motor bulunan objektiflerdir.

VR: "Vibration Reduction" (Titreşim Azaltıcı) sisteme sahip objektiflerdir.

DX: APS-C sensörlü Nikon DSLR makineler için yapılmıştır. Full Frame makinelerde, köşelerde kararma yaptığından kullanılmaz.

G: G kısalması olan objektiflerde, diyafraf halkası bulunmaz. Diyafram sadece makine üzerinden elektronik olarak ayarlanır.

IF: "Internal Focus" (Dahili Netleme) netleme yaparken, objektifin boyu değişmez ve ön kısımdaki eleman dönmez. Hareket eden kısım objektif içinde kalan optik elemanlardır.

ED: "Extra Low Dispersion Glass" (Ekstra Düşük Dağılımlı Cam) kısaltmasıdır. Bu camlar kromatik sapmalrı azaltmaktadır.

MİCRO: Nikon'un macro özellikli objektiflerine verdiği isimdir.

PC: "Perspective Control" sadece tilt-shift objektifler bu sınıfa dahildir.

     Canon Objektif Kısaltmaları


EF-S: Canon'un 1,6 çarpanlı APS-C sensörlü, orta seviye makinelerde kullanılmaktadır. "S" harfi "Short Back Focus" (Kısa Arka Netleme) nin kısaltmasıdır. Optik elemanlarının sensör yüzeyine daha yakın olduğu anlamına gelir.

IS: "Image Stabilization" (Görüntü Sabitleyici) teriminin kısaltmasıdır.

USM: Auto Focus için kullanılan ultrasonic motor kısaltmasıdır. Hızlı ve sessiz netleme yapmaya imkan tanır.

TS-E: Tilt-Shift objektifleri tanımlamak için kullanılır.

MP-E: Macro Photo Electronic kelimelerinin kısaltmasıdır. Bu objektifler makro fotoğraf çekimleri için özel yapılmıştır. AF özellikleri yoktur.

       Tamron Objektif Kısaltmaları


Dİ: "Digitally Integrated" digital makineler için özel kaplamaya sahip objektiflerdir. Sigma "DG" serisine denktir.

Dİ II: Sadece APS-C boyutunda görüntü sensörlü makinelerle uyumludur. FF makinelerde köşe kararması yaptığından kullanılmaz.

VC: "Vibration Compensation" (Titreşim Dengeleme) Tamron'un titreşim engelleme sistemidir.

AD: "Anomalous Dispersion" (Anormal Dağılım) kelimelerinin kısaltmasıdır. Kromatik sapmaları azaltmak için kullanılan özel bir camdır.

IF: Internal Focus Netleme yaparken dış boyutları değişmeyen objektiflerdir.

LD: "Low Dispersion" (Düşük Dağılımlı) camların kullanıldığı objektiflerdir.

SP: Super Performance serisi Tamron'un en üst seviye objektifleridir. Sigma "EX" serisine denktir.

Kaynak: Özer Kanburoğlu



Fotoğrafçılıkta Temel Bilgiler






FOTOĞRAF ÇEKMEYE BAŞLAMAK



Birçok kişi fotoğraf çekmek için, ekipman araştırması yapmadan, olaya balıklama atlama gafletinde bulunarak, fotoğrafçılıkta ilk hatasını yapmış olur. Makinenizi otomatik moda alarak, denklanşöre basıyorsunuz işte çekim gerçekleşti diyerek seviniyorsunuz. Başka fotoğrafları gördükçe, benim çektiklerim neden böyle değil diye hayıflanma sesleriniz yükselmeye başlıyor.
 İlk önce çekim modlarına kısaca bir göz atalım.




Diyafram öncelikli çekim modu (Aperture Priority): Makinanızda diyafram (f) değerini sizin belirleyip, doğru pozlama yapabilmek için enstantane hızını makinanın otomatik ayarlamasıdır.


Enstantane öncelikli çekim modu (Shutter Priority): Makinanızda enstantene hızını sizin belirleyip, doğru pozlama yapabilmek için diyafram (f) değerini makinanın otomatik ayarlamasıdır.



Manuel çekim modu: Hem diyafram değerini, hem de enstantane hızını sizin belirlediğiniz moddur.


Fotoğraf çekerken sizi etkileyen üç önemli unsur vardır. Bunlar fotoğrafın temelidir ve nasıl kullanacağınızı öğrendiğinizde, yol kat etmeye başladığınızı anlayacaksınız.



ISO:


Digital fotoğraf makinalarındaki sensörlerin, ışığa olan duyarlılık derecesini belirlemek için kullanılır. Yüksek değer ışığa daha fazla duyarlıdır. Işığın az olduğu zamanlarda yükseltilerek pozlama ayarlanabilir. Unutulmaması gereken, iso yükseltilmesi fotoğraf üzerinde noise oluşmasına sebep olur. Gerekmedikçe, düşük iso değerleriyle çalışılması daha iyidir.


DİYAFRAM (Aperture):


Diyafram değeri, net alan derinliğini ayarlamak için kullanılır. Objeden yansıyan ışınların ne kadar yoğunlukta ve şiddette sensör üzerine geleceğini kontrol eden sisteme denir. Diyafram açıklığı ne kadar fazlaysa, sensörün o kadar ışık alacağını unutmayın.


ENSTANTENE( Shutter speed):


Fotoğrafın pozlanma süresidir. Fotoğraf makinesinde deklanşör düğmesine bastığımız andan itibaren ışığın ne kadar süreyle sensöre düşeceğini ayarlamış olursunuz. Enstantene hızının yüksek olması net fotoğraflar çekmenize yardımcı olur. Bazı teknikleri uygulamak ve ışık yetersizliğinde, hızı düşürmeniz gerekir. Böyle durumlarda tripod kullanımı şart olur.


Yukarıdaki resimde, bu üç unsurun fotoğrafınıza nasıl etki ettiğini görebilirsiniz.